Erasmus-jakso Italiassa
Voimistelu ja tanssiJulkaistu: 14.03.2024 17.32

Erasmus-jakso Italiassa

Mäntyharjun Virkistyksen Voimistelu- ja tanssijaoston kahdeksan hengen ryhmä vieraili 19.-26.2.2024 Italian Carrarassa ja Firenzessä Erasmus+ KA1hankkeen rahoituksella. MäVistä job shadowing –jaksolle Italiaan osallistuivat koko seuran ja Voimistelu- ja tanssijaoston puheenjohtaja Marita Mattila, seuran kehittämispäällikkö Sari Karppi, sekä jaoston valmentajina ja ohjaajina toimivat Noora Lamponen, Saara Paasonen, Sanni Savolainen, Julia Koskiniemi, Ellen Sievänen ja Nicolò Lucetti, jonka kotiseuduille vierailu suuntautui.

Mahdollisuus hakea Erasmus+ Sport –tukea urheiluhenkilöstön ja valmentajien eurooppalaisiin liikkuvuushankkeisiin avautui viime vuonna ensimmäistä kertaa. MäVin voimistelu- ja tanssijaostossa päätettiin tarttua heti mahdollisuuteen kilpailutoiminnan kansainvälistämiseksi. Jaosto tuli valituksi kahdeksan muun yhdistyksen kanssa 20 hakijan joukosta.
Carrarassa ohjelmaan kuului kolmena päivänä tutustuminen Sarah Menconi Dance Studioon, jossa saimme kuulla tanssikoulun toiminnan toteuttamisesta, seurasimme opetusta ja osallistuimme tanssitunneille tanssioppelaiden joukossa. Meidät otettiin lämpimästi vastaan ja tanssikouluvierailu antoi uusia ideoita toiminnan toteuttamiseen, koreografioiden laatimiseen ja omille ohjattaville tunneille.

Pääsimme myös vierailemaan opastetulla kierroksella tutustumassa kuuluisiin Carraran marmorilouhoksiin, josta avautui huikea maisema kaupungin yli merelle. Viikon aikana päästiin vierailemaan myös Pisan tornissa, katsastamaan Rooman nähtävyyksiä Fontana di Trevistä Colosseumiin, sekä nautittiin italialaisesta ruokakulttuurista. Viikon virallisempaan ohjelmistoon kuului vierailu Carraran kaupungintalolla, jossa kaupungin apulaispormestari, sekä urheilu-, matkailu- ja kulttuuritoiminnan johtajat ottivat meidät vastaan keskustellakseen kanssamme Suomen ja Italian liikuntakulttuureista.

Viikonloppu vietettiin Firenzessä, jossa tutustuimme Danzainfiera-tanssitapahtumaan, johon kuului mm. erilaisia tanssikilpailuita, -näytöksiä, -tunteja ja luentoja. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan n. 18 000 tanssijaa. Osana tapahtumaa järjestettiin kansainvälinen Expression International Dance Competition -kilpailu, johon MäVin Sanni Savolainen ja Ellen Sievänen osallistuivat Alli Tulpon duokoreografialla Underneath we are the same ja Julia Koskiniemi soolosarjaan niin ikään Tulpon koreografialla Rehab. “Yleisesti oli kyllä inspiroiva reissu ohjaajana ja tanssijana! Sain reissulta esimerkiksi uusia lämppäideoita, ja oli ilo nähdä, miten aidosti lapsetkin halusivat olla tanssimassa ja keskittyivät hyvin. Kisassa oli kova taso meidän sarjassa ja todella erilaista kuin Suomessa, josta sain intoa koittaa kehittää omaa tekniikkaa vielä enempi. Kaikki ketä tapasin olivat todella mukavia”, kommentoi Koskiniemi reissutuntemuksiaan.

Tuliaisiksi Italiassa tavattaville kontakteille vietiin Mäntyharju-kangaskassiin pakattuna mm. Mäntyharju-mukit, Vierulan tilan pakastekuivattuja mustikoita, suomalaista suklaata ja maisemapostikortteja, jotka saivat ihastuneen vastaanoton. Kohtaamisissa esitettiin myös Mäntyharjun tuoretta Talven taikaa –videota, joka lisäsi kiinnostusta Suomea kohtaan.